We gaan verhuizen

Artikel van de Gelderlander, 14 februari 2023

Voedselbank Zevenaar verhuist voor komende zomer naar een nieuw onderkomen aan de Didamseweg. De gemeente Zevenaar trekt hier eenmalig 13.000 euro voor uit om de verhuizing mogelijk te maken.

Het huidige pand – vlakbij het ziekenhuis in Zevenaar – huurt de voedselbank van de gemeente, maar het onderkomen verkeert in een slechte staat. De voorgevel is zelfs verzakt. ,,Wij hadden en hebben een verantwoordelijkheid als verhuurder. We kwamen nu voor de vraag: gaan we het huidige pand opknappen of opnieuw opbouwen of zoeken we naar oplossing”, schetst wethouder Stef Bijl het vraagstuk waar hij voor stond.

Er werd gekozen voor een nieuw onderkomen, omdat de andere twee opties financieel niet aantrekkelijk bleken. De nieuwe locatie bleek voor alle partijen de beste oplossing, zeker omdat de huidige plek te klein was voor de snel gegroeide vraag naar voedselpakketten.

,,Inmiddels hebben we 172 klanten, maar vullen we 439 monden. Precies een jaar geleden waren dat nog 117 klanten en 291 monden om te vullen”, laat de woordvoerder van de voedselinstelling weten. ,,In het nieuwe pand kunnen we deze verhoogde vraag beter aan. Misschien kunnen we zelfs organiseren dat klanten zelf hun spullen kunnen uitzoeken, een soort winkelidee.” Het is niet zo dat het over vijf jaar weer over is, maar laten we hopen dat er dan minder mensen gebruik hoeven te maken van de voedsel­bank in Zevenaar. 

De voedselbank is blij dat het van alle kanten hulp kreeg, ook van de verhuurder van het pand. Volgens wethouder Bijl werd in samenspraak met de gemeente een goede huursom bepaald, waarvan de gemeente 13.000 euro subsidieert. ,,Dat is voor de komende vijf jaar”, vertelt Bijl. ,,Daarna zien we verder. In de huurovereenkomst is de mogelijkheid voor een langer verblijf besproken. Het is niet zo dat het over vijf jaar weer over is, maar laten we hopen dat er dan minder mensen gebruik hoeven te maken van de voedselbank in Zevenaar.”

Een tijd geleden verzocht ook de de Stichting Eerste Levensbehoeften Rijnwaardig de gemeente om subsidie, onder andere voor andere huisvesting. Zij krijgen vooralsnog geen subsidie. Volgens Bijl is er echter geen sprake van meten met twee maten. ,,Wij hebben al een langlopende relatie met de voedselbank, ook wat betreft subsidies. Zij voorzien in de voedselbehoefte van een grotere groep Zevenaarders en hebben daarmee een groot belang.

De stichting is een particulier initiatief. We zijn nog met hen in gesprek om te kijken of ze aanspraak kunnen maken op subsidie. Wij zijn als gemeente blij met particuliere initiatieven, maar moeten scherp kijken of zij voldoen aan de subsidievoorwaarden. Ze kunnen wel gebruik maken van andere potjes.”

De voedselbank is in ieder geval voor de komende vijf jaar gered. Ze hopen voor de zomer over te kunnen. ,,Maar we moeten nog grote koelcellen overplaatsen. Die zijn niet te tillen. Dat kost wat tijd”, besluit de woordvoerder.

Voedselbank Zevenaar

Volg ons

© 2023 Voedselbank Zevenaar
Website: Dix Design