Artikel in De Gelderlander

Veel extra hulp voor voedselbanken in Liemers om coronaperiode te doorstaan

Uit De Gelderlander van 23 mei 2020:

"ZEVENAAR/ DIDAM - De voedselbanken in de Liemers krijgen van alle kanten hulp om de coronaperiode goed door te komen.Tal van particuliere giften en acties van bedrijven brengen naast veel voedsel ook geld in het laatje. Dat komt goed uit omdat het beroep op de gratis voedselvoorziening langzaam maar zeker toeneemt.

De voedselbank Montferland kon vorige week 2000 euro op het conto bijschrijven door een actie van de ‘s-Heerenbergse deejay Elmo van Kasteel. Zijn door de corona afgelaste jubileumviering in café Dolle Graaf turnde hij om in een live-streaming actie voor het goede doel.

,,In één avond tijd heeft hij spontaan voor ons 2000 euro binnengehaald. Zeer opmerkelijk”, zegt voorzitter Ton Vriezen van de voedselbank Montferland die wekelijks 250 mensen van een gratis voedselpakket voorziet. Deze week was er een donatie van 5100 euro van de Didamse vestiging van Melles Griot, leverancier van optische instrumenten. ,,Het zijn mooie acties die echt bijdragen. Het is niet alleen dat we dat geld krijgen, maar dat veel mensen zo positief reageren en onze voedselbank als iets waardevols ervaren, dat doet ons deugd.”

Voorzitter Harry Scharrenborg van de voedselbank Zevenaar (150 pakketten per week) heeft soortgelijke ervaringen. Zijn penningmeester schreef de afgelopen periode 7500 euro extra bij.

De vrijwilli­gers die ons op vrijdag helpen, gaan echt met een goed gevoel het weekend in. Harry Scharrenborg:,Een bedrijf dat doneert aan het Country & Western festival heeft, nu dat niet doorgaat, het bedrag aan ons overgemaakt. De Anjerapotheek in Zevenaar, de vuilverbranding in Duiven, ze storten allemaal. De voedselbank is een uitstekend alternatief als goed doel. Als men denkt aan mensen die in de problemen komen in deze tijd, komen ze bij ons uit. Dat geldt ook voor vrijwilligers. Wij hebben veel 70- plussers, zij blijven thuis. We hadden in no-time jonge vervangers: een scholieren en studenten die tijd over hebben en een militair die niet op de kazerne terecht kon. De vrijwilligers die ons op vrijdag helpen, gaan echt met een goed gevoel het weekend in. Zo heeft de medaille van corona twee kanten: de ziekte is enorm lastig voor allemaal. De de andere kant: het helpt de voedselbank. Dat is heel raar.”

De beide voedselbanken zien ook veel extra voedsel binnenkomen. Scharrenborg: ,,Asian Spoon in Zevenaar moest aan het begin van de crisis dicht: je wilt niet weten hoeveel kroepoek wij van ze hebben gehad hebben. Dat gold ook voor het Ikea-restaurant: ze hadden heel veel zakken friet van 5 kilo over. Die kregen wij.” In Montferland leverde verzorgingshuis Gertrudis etenswaren, kwam er snoepgoed van de Wibra, asperges van een lokale teler en sportdrank van FC Bergh.

De extra donaties en aandacht komen wat de voorzitters betreft op het juiste moment. Op beide locaties is er sinds de corona-maatregelen sprake van een toename van gezinnen die een voedselpakket ophalen. In Zevenaar gaat het om een tiental, in Montferland om 15 tot 20. De verwachting is dat die teneur doorzet. Landelijk wordt in de komende maanden een stijging van 30 procent verwacht."